Civic Center

Lohr am Main, 2016

The Civic Center in Lohr am Main, Germany, occupies an important urban site at the entrance to the town, creating a cultural destination for music, theater and conference events. The Civic Center is a seven-cornered polygonal form. Due to the polygonal shape, a house without a back is created, which can respond individually to the diversity of the adjacent urban spaces. Still, a public plaza orients the building towards the town center. The open, two-story foyer welcomes the visitor, leads directly to the auditorium behind it with about 800 seats and extensive stage equipment. The restaurant has been designed in such a way that, via a variable catering area, both the auditorium and the foyer can be served. The mainly unperforated, massive building form contains a multistory foyer, which is punctuated with generous glass façades, creating a dialogue between the interior and exterior. The foyer connects the various civic functions, on the ground floor the large auditorium and the bistro, the mezzanine doubling as circulation space for the auditorium balcony as well as multifunctional and seminar spaces.

Data

VOF Procedure 2011 / 1st rank
Completion 2016
Client City of Lohr am Main
Gross floor area 7.509 m²
Gross volume 39.048 m³

Jahnstraße 8
97816 Lohr am Main

Award
Nominated for the DAM Award for Architecture in Germany 2018

Brick
Chairs
Oak
Terrazzo