Police Station

Mössingen, 2012

The new construction of the police station in Mössingen defines the heterogeneous urban development situation on a busy access road to the town. The access to the building occurs from the public square in front and is protected by the cantilevered upper floor. The two-story police station is organized around a central atrium with an open staircase, which is supplied with daylight via a folded roof construction. In the courtyard area, which provides access to the service garages, a walnut tree worthy of preservation is included in the open space concept. The façade was constructed as a plastered masonry wall of core-insulated bricks. A special plastering technique on the wall surfaces as well as the framing of the window openings with white prefabricated concrete elements give the building an unmistakable character.

Data

VOF Procedure 2009 / 1st rank
Completion 2012
Client State of Baden-Württemberg
Gross floor area 1.015 m²
Gross volume 3.442 m³

Karl-Jaggy-Straße 36
72116 Mössingen

Awards
Exemplary Building Award - County of Tübingen 2017
Hugo-Häring-Award of the BDA Baden-Württemberg 2014

Scratch plaster anthracite
Oak wood windows
White concrete facing
Brushed stainless steel